Tiedote

Tiedote

10.1.2012

EU:n kuluttajaviranomaisten valvontakampanja: Luotoista annetaan verkossa puutteellisia ja harhaanjohtavia tietoja

Valtaosa eurooppalaisista luottoja tarjoavista verkkosivustoista ei kerro luotosta kaikkia olennaisia tietoja tai antaa luoton kustannuksista virheellisen kuvan.

EU-maiden kuluttajaviranomaiset ovat tarkastaneet luottoja tarjoavia verkkosivustoja. Valvontakampanjan tavoitteena oli selvittää, saavatko kuluttajat kaikki lain edellyttämät tiedot ennen luottosopimuksen tekemistä.

27 jäsenmaan sekä Norjan ja Islannin viranomaiset tarkistivat syyskuussa 2011 yhteensä yli 500 verkkosivustoa. Niistä 70 prosentista löytyi huomautettavaa.

Sivustoilta puuttui kuluttajaluottodirektiivin edellyttämiä tietoja, kuten todellinen vuosikorko ja luottosopimuksen kesto. Myös luoton kulut ilmoitettiin joko virheellisesti tai harhaanjohtavasti niin, että kuluttaja sai niistä todellista edullisemman kuvan.

Kansalliset viranomaiset ovat kevään aikana yhteydessä omissa maissaan havaittuihin ongelmallisiin sivustoihin ja edellyttävät puutteiden korjaamista.

EU:n kuluttajansuojaa valvovien viranomaisten verkosto on järjestänyt valvontaiskuja (sweep day) vuodesta 2007. Aikaisempina vuosina on tutkittu muun muassa lentolippujen, elektroniikkatuotteiden sekä kulttuuri- ja urheilutapahtumien verkkokauppaa.

Tutkittujen ja lainvastaisten sivustojen määrä maittain

Lisätietoja komission sivuilta

Tulosta
30.12.2011