Meddelande

30.11.2004

Svanmärkta tvätt-, disk- och rengöringsmedels samt batteriers priser jämförda

Gott utbud i alla prisgrupper

Antalet miljömärkta (svanmärkta) artiklar på marknaden och deras försäljning har ökat betydligt under de senaste åren. Svanmärkningen höjer inte automatiskt varans pris utan det finns också svanmärkta produkter som är billigare än produkter utan märket. Till exempel av maskindiskmedlen i tablettform har både det dyraste och det billigaste märket svanmärkning.

Bland annat detta kom fram i en prisjämförelse som genomfördes av Konsumentverket, länsstyrelserna i Södra Finlands, Östra Finlands, Uleåborgs och Lapplands län samt Åland. Projektet gällde svanmärkta tvätt-, disk- och rengöringsmedel samt batterier; uppgifter om tillgången på dessa produkter samlades in, likaså jämfördes deras priser sinsemellan och i förhållande till andra artiklar i samma produktgrupper. Däremot bedömdes inte produkternas sammansättning eller kvalitet. Uppgifterna insamlades under de två första veckorna i november 2004, i varuhus, marketar i olika affärskedjor samt i s.k. billigaffärer, inalles i 84 affärer på 15 orter.

De regionala skillnaderna var små för de miljömärkta artiklarnas del. Åland hade flest av de högsta priserna. Under prisinsamlingen granskades också prismärkningen och märkningen som gav priset per enhet. Bestämmelserna följdes väl, anmärkningar behövde bara ges i tre fall, alla i billigaffärer.

Bland tvätt-, disk- och rengöringsmedlen var svanmärket vanligast på produkter som såldes under affärernas egna namn, som varumärkena Pirkka och Daily. Bland dessa märken fanns det diskmedel för manuell och maskindiskning, tvättmedel och universalrengöringsmedel. Även många märkesvaruprodukter var svanmärkta. Särskilt gott om svanmärkta produkter påträffades hos butikskedjorna i K- och S-gruppen. Bland universalrengöringsmedlen var tillgången på svanmärkta produkter bäst.

I prisjämförelsen visade det sig att maskindisk med diskmedel i tablettform blir billigast med svanmärkta Pirkka och Daily. Allra billigast var Pirkka disktabletter i 50-pack; med dem kostar en diskning 0,09 euro. Den dyraste maskindisktabletten, Finish 3 in 1 Tabs, kostade i 16-pack 0,22 euro per diskning. Också denna produkt var svanmärkt. Med icke-svanmärkta Fairy 3 Times Active Tab i 25-pack kostade en diskning 0,13 euro.

Av tvättmedlen var icke-svanmärkta produkter av märkena Pirkka och Daily de billigaste. De svanmärkta Pirkka och Daily samt Eko tvättpulver var ändå förmånligare än märkena Omo, Bio Luvil och Tend.

Bland universalrengöringsmedlen kostade svanmärkta Ajax i 750 ml förpackning 0,25 euro mer per liter än Andy, som inte var miljömärkt. Däremot var Ajax i storförpackning, 1,5 liter, 0,70 euro billigare per liter än Andy.

Svanmärkta Duracell AA-batterier fanns i över 80 % av alla affärer som var med i jämförelsen. Vartas AA-batterier fanns i något över 20 % av affärerna. Duracell var dyrare än andra batterier, men bland batterierna fanns det både billiga och dyra alternativ, även bland de miljömärkta alternativen.

Svanmärket, alltså det nordiska miljömärket, är en frivillig miljömärkning som står under myndighetstillsyn. Märket har funnits i 15 år. För att en produkt skall beviljas rätt att använda svanmärket krävs det att produkten eller tjänsten uppfyller stränga miljökriterier, utgående från en livscykelbedömning. Utöver miljökraven skall produkterna också uppfylla en rad kvalitetskrav. På marknaden i Finland finns det omkring 200 svanmärkta produkter, i hela Norden är de över 1000.

Prisjämförelsen (pdf på finska)
 
Jämförelserna region för region finns på adressen www.laaninhallitus.fi. Närmare upplysningar om svanmärket finn på adressen http://www.ymparistomerkki.fi/www/sv/

Print